Postcode Atlas

Postcodebestanden

Licentie en ratio

Ons postcodebestand is gegenereerd uit de Basisregistratie Adresgegevens van het Kadaster, de bron van de overheid voor adresgegevens in Nederland. De Staat heeft een afspraak met PostNL omtrent het commercieel gebruik van de postcodes per 1 februari 2011 jl. opgezegd. Hierover is een rechtszaak geweest tussen de Staat en PostNL, waarin PostNL deze opzegging heeft betwist. De rechter heeft PostNL op 21 december 2011 jl. in het ongelijk gesteld en beslist dat het convenant rechtsgeldig is opgezegd door de Staat, wat betekent dat de postcode dus per 1 februari 2012 is vrijgegeven. Dit betekent dat sedert 1 februari 2012 alle gegevens uit de BAG door iedereen zonder beperking te (her) gebruiken zijn.

Onze doelstellingen zijn als volgt:

  • Het op laagdrempelige manier beschikbaar maken van een actueel postcodebestand;
  • Voorkomen dat er nieuwe situaties ontstaan waarin partijen een monopolie op dergelijke cruciale gegevens verkrijgen;
  • Value added services leveren indien gewenst;

Als eerste stap maken wij hierbij een actueel postcodebestand beschikbaar onder de Creative Commons BY-SA licentie.

Postbussen

Omdat deze postcodes uit de BAG komen en alleen adressen van panden bevatten, ontbreken in dit bestand de postcodes die bij postbussen horen. Om toch zo compleet mogelijk te zijn hebben we de postcodes van postbussen uit het 6PP project verzameld. Omdat de kwaliteit van deze gegevens (eigenlijk van heel de database uit het 6PP project...) ons inziens onder de maat is, hebben we deze in een apart bestand geplaatst. In meer dan 80% van de gevallen is hier een vraagteken ingevuld bij een huisnummerveld, en andere huisnummer-ranges zijn veel krapper dan in werkelijkheid (er staat dan bijvoorbeeld 142-144 waar het 140-150 moet zijn). Mocht iemand een creatieve (en legale!) manier weten om dit bestand te verbeteren, neem dan contact met ons op.

Download

escalated

Op 26 september ontvingen wij onderstaande brief. PostNL en Cendris hebben dus besloten om ons te betrekken in hun strijd met de Staat. In afwachting van meer duidelijkheid over onze rechtspositie hebben wij besloten om in de tussentijd het postcodebestand niet meer als download aan te bieden.

brief1
brief2